2c4220a7-a2bd-49fa-bb9b-2e9d39b0cf71.jpg

Regjeringen satser på CO₂-lagring fra Kollsnes

Regjeringen satser på karbonfangst i Telemark og CO₂-lagring fra Kollsnes. Prosjektet har fått navnet Langskip. – Dette er julaften og 17. mai på samme dag, sier Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik.

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sier Olje- og energiminister Tina Bru på en pressekonferanse mandag formiddag.

To virksomheter er vurdert. Det anbefales at man først gjennomfører prosjektet ved Norcems sementfabrikk i Brevik i Telemark. Med tiden er det også meningen at CO₂ fra avfallsanlegget Fortum Oslo Varme kan komme inn i prosjektet, dersom Fortum får 3,8 milliarder i egenfinansiering på plass.

Northern Lights i Øygarden

Sentindustrien står for om lag 7 prosent av verdens CO₂-utslipp. Om lag 400.000 tonn CO₂ skal årlig fanges i Brevik og fraktes med skip til Kollsnes i Øygarden, for så å pumpes ut til lagring i havbunnen. Lagringsdelen av prosjektet har navnet Northern Lights.

Ifølge Tina Bru vil Langskip-prosjektet kun ta en liten del av lagringskapasiteten til Northern Lights, noe som åpner for at flere andre også kan lagre CO2 fra Kollsnes.

 

Hele saken kan leses hos bt.no

Hovedbilde: Olje- og energiminister Tina Bru fortalte mandag om satsingen på CO₂-lagring. Foto: Vidar Ruud